Als u op zoek bent naar een nieuwe baan begint dit vaak met uw cv op orde brengen en sollicitatiebrieven schrijven. In deze werkwijzer gaan we achtereenvolgens in op uw cv, de sollicitatiebrief, het sollicitatiegesprek en tot slot hoe u zich hiervoor het beste kleedt.
Uw CV
Terwijl uw sollicitatiebrief vooral ingaat op de ervaring en motivatie is een CV het overzicht van uw opleidingen, werkverleden en overige vaardigheden.
Algemeen
Het is van belang dat uw CV overzichtelijk is opgesteld met makkelijk leesbaar lettertype en in een vlotte lay-out. Werkgevers lezen vaak niet het gehele CV maar scannen eerst.
Door gebruik te maken van titels zoals Personalia, Doel, Opleiding, Werkervaring, Talen Competenties en Overig voor de verschillende onderdelen creëert u overzicht.
Wij raden u aan bij uw opleidingen en werkervaring voor een a-chronologische volgorde te kiezen, dit houdt in dat u begint bij het meest recente en eindigt met de opleiding of werkervaring die u het langst geleden hebt gevolgd/ opgedaan.
Uiteraard dient uw cv actueel te zijn, het is daarom aan te raden uw CV onmiddellijk bij te werken als u een andere functie hebt gekregen of een opleiding heeft gevolgd.
Solliciteert u naar een functie kijk dan vooral ook eens naar uw CV. Noem relevante details voor de functie waarop u solliciteert.
Inhoud
* Personalia
Hier neemt u twee kolommen op met aan de linkerkant: naam, voorletters, geboortedatum, geboorteplaats, nationaliteit, adres, woonplaats, contactgegevens zoals telefoonnummer en e-mailadres, burgerlijke staat op.
Als u beschikt over een rijbewijs vermeldt u dit ook hier.
* Doel/ motivatie
Hier kunt u een kort stukje tekst opnemen met uw persoonlijke motivatie voor de functie waar u naar solliciteert of wat u wilt bereiken in de nabije toekomst.
* Opleiding
Hier vermeldt u de opleidingen die u heeft gevolgd en in welke periode. Ook geeft u hierbij aan of u een diploma heeft behaald en wat de officiële naam van het diploma is.
* Werkervaring
Geef onder dit kopje aan van welke periode tot welke periode u waar heeft gewerkt, inclusief naam van het bedrijf, de vestigingsplaats van het bedrijf en de functie die u heeft vervuld.
Ook kunt u een korte beschrijving geven van de taken en verantwoordelijkheden die u had in deze functie.
* Talen
Als u minimaal één vreemde taal goed spreekt kunt u dit onder dit kopje opnemen. Geef voor alle talen wel aan wat uw schriftelijke en mondelinge niveau is.
* Competenties
U kunt hier puntsgewijs aangeven wat uw sterke kanten zijn. Noem hier maximaal 7 competenties. Ook kunt u ervoor kiezen de informatie onder dit kopje toe te voegen onder het kopje Doel/ Motivatie.
* Overig
Onder dit kopje kunt u de zaken noemen die u niet elders hebt geplaatst zoals computervaardigheden, vrijwilligerswerk en hobby's. Let op dat de door u genoemde hobby's relevant en positief zijn.
De sollicitatiebrief
De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is het doel van een sollicitatiebrief. Solliciteren begint met lezen en inleven. Bij het lezen van de vacature gaat u na wat de baan inhoudt, wat voor sollicitant wordt gezocht en waarom bent u de juiste kandidaat. Een sollicitatiebrief die op de behoeften van het bedrijf in gaan hebben een veel grotere kans van slagen.
U kunt ook een open sollicitatie sturen, hierbij reageert u niet op een advertentie maar stuurt u spontaan een sollicitatiebrief.
Opbouw van de brief
Bovenaan de sollicitatiebrief zet u de adressering gevolgd door het onderwerp van de brief, en de plaatsnaam, datum en aanhef. Als u uit de advertentie niet heeft kunnen opmaken door wie de brief gelezen gaat worden, neem dan contact op met het bedrijf om navraag te doen.
Uw brief bestaat uit 3 tot maximaal 5 alinea's, hierbij staat de opbouw vast.
In de eerste alinea geeft u aan op welke wijze u voldoet aan de functie-eisen, zoals werkervaring en opleiding.
In de tweede alinea legt u uit waarom u solliciteert. U geeft hierbij aan waarom u deze functie ambieert of juist graag bij dit bedrijf wil werken.
U eindigt uw brief met een slotzin, uw naam, adres en contactgegevens en de vermelding van de bijlagen.
Verzorging van de brief
Zorg voor een overtuigende, vlotte, foutloze, originele brief.
De sollicitatiebrief dient er netjes, verzorgd en overzichtelijk uit te zien.
Bewaar een kopie van uw brief samen met de advertentie.
Om u zelf te onderscheiden van andere sollicitanten kunt u een dankbrief sturen na een gesprek.
Het sollicitatiegesprek
U heeft dus die personeelsadvertentie gevonden, hierop heeft u gereageerd en u wordt uitgenodigd voor een gesprek.
Voordat u wordt aangenomen doorloopt u één of meerdere gesprekken. Hierbij spreekt u meestal met een aantal verschillende mensen die zich allemaal hun eigen indruk willen vormen over u. Het aantal gespreksrondes en de inhoud ervan is afhankelijk van het niveau van de functie waarop u heeft gesolliciteerd. Soms is één gespreksronde voldoende voor een werkgever om zijn keuze te maken maar meestal krijgt u te maken met meerdere gespreksrondes. De verschillende gesprekken vinden vaak met een tussentijd van enkele dagen tot enkele weken plaats.
In de procedure wordt soms gevraagd naar uw referenties. Kies twee of drie referenten en let er hierbij op dat zij u werkzaamheden hebben zien uitvoeren die overeen komen met de werkzaamheden die u zult gaan verrichten binnen de gewenste functie. Het is belangrijk dat u uw referenten heeft geïnformeerd en hun toestemming hebt.
Oriënterend gesprek
Het eerste sollicitatiegesprek wordt ook wel een oriënterend gesprek genoemd. Dit gesprek voert u meestal met een personeelsfunctionaris en/of een leidinggevende. In dit gesprek wil een werkgever nader kennismaken om een globale indruk te krijgen van wie u bent en of u past bij de functie en het bedrijf. U zelf heeft de mogelijkheid om zelf vragen te stellen en om te kijken of de functie en het bedrijf ook bij u passen.
Na het eerste gesprek wordt besloten of u wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek of wordt afgewezen. Als u wordt uitgenodigd voor een tweede gesprek is dit meestal het selectiegesprek, ook kan het voorkomen dat u wordt uitgenodigd voor het arbeidsvoorwaardengesprek. Dit laatste gebeurd vooral bij kleine bedrijven.
Selectiegesprek
Het niveau van de functie en de grootte van het bedrijf zijn vaak bepalend voor de inhoud en tijdsduur van het selectiegesprek en of er nog meer gesprekken volgen. Ook kan eventueel nog een assessment of psychologisch onderzoek volgen.
De functie van het selectiegesprek voor een potentiële werkgever is vaak het bepalen wie de beste kandidaat is. Daarom vindt het gesprek meestal plaats met andere personen dan uit het oriënterend gesprek.
In dit gesprek wordt meestal dieper ingegaan op de functie-eisen, uw motivatie en capaciteiten. Hierbij worden vaak lastigere vragen gesteld en wordt er doorgevraagd op antwoorden die u geeft.
Arbeidsvoorwaardengesprek
Zodra de keuze op u is gevallen, dan word u uitgenodigd voor een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit is een afrondend gesprek waarin een aantal formele zaken worden geregeld. Meestal is hierbij een personeelsfunctionaris uw gesprekspartner. Na dit gesprek wordt de arbeidsovereenkomst opgesteld.
Tips
1. Onderzoek heeft uitgewezen dat de mening over de sollicitant voor het grootste deel al wordt gevormd in de eerste minuten van de kennismaking. Het is dus van belang dat hier niets op aan te merken is.
2. Wees u bewust van uw presentatie zodra u over de drempel stapt, het komt namelijk voor dat de receptionist wordt gevraagd hoe u zich heeft gepresenteerd. Noem bij een receptie duidelijk uw naam en de naam van uw afspraak en geef de reden van uw komst .
3. Als u gevraagd wordt nog even te wachten, benut dat moment om u een beeld te vormen van het bedrijf en ontspan.
4. Als er brochures of folders van het bedrijf liggen, blader deze dan door.
5. Sta zodra u opgehaald wordt rustig op en begroet uw gesprekspartner, geef hierbij een goede handdruk en kijk de ander aan. Als de ander zijn of haar naam noemt, probeer deze dan te onthouden.
6. Toon direct interesse in degene die u ontmoet en knoop een gesprek aan.
7. Pas uw intonatie en spreek snelheid aan aan uw gesprekspartner.
8. Neem pas plaats als u een zitplaats wordt aangeboden.
9. Meestal krijgt u aan het einde van het gesprek nog de mogelijkheid vragen te stellen. Benut deze mogelijkheid.
10. Als het gesprek bijna ten einde is en u weet nog niet hoe de verdere procedure loopt, vraag hier dan naar.
11. Vraag nooit naar een eerste reactie van uw gesprekspartner tenzij hij of zij hier zelf mee komt.
12. Laat de beëindiging van het gesprek aan uw gesprekspartner en bedank voor het gesprek.
En tenslotte: Hoe kleedt u zich tijdens een sollicitatiegesprek
Misschien is het niet de bedoeling maar tijdens een sollicitatiegesprek wordt u ook beoordeeld op hoe u gekleed gaat. Het is daarom belangrijk u op de juiste manier te kleden.
Hoe u zich het beste kunt kleden verschilt per organisatie. Nu kunt u de dresscode binnen de organisatie nagaan bij de recruiter maar u kunt ook een paar dagen voor uw gesprek langs lopen bij de organisatie en nagaan wat de medewerkers dragen. Ook de website kan een indicatie geven. Kleedt u iets netter dan uw potentiële nieuwe collega's op het werk doen. Trek bij twijfel een pak aan, dan zit u altijd goed.
Uw kleding zal u nooit de baan opleveren, hoe schoon uw overhemd ook is. Andersom kan het uw kans van slagen wel aanzienlijk verkleinen. Hieronder geven we u een aantal tips: